Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Consolat ben val la Llei de Memòria Democràtica

Avui és un d’aquells dies que les persones demòcrates de pensament i acció marcarem en negre perquè la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Illes Balears acaba de ser derogada per la majoria de dretes al Parlament.

Ho han fet possible els vots de Vox impulsor de la derogació, i del PP, que ha set la mà executora. El diputat i president del Consell de Formentera, el Sr. Córdoba, que finalment s’ha abstingut, no ha gosat votar en contra de les polítiques del partit que l’ha injuriat per mesos, i encara ara, facilitant un nou retrocés en drets pel conjunt de la ciutadania de les illes.

El debat entre les forces parlamentàries ha set intens i encès, mentre les entitats de memòria protestaven a les portes del Parlament i la seu veïna del PP balear des de mig matí, sota la consigna «Sense memòria no hi ha democràcia», i amb la frustració de presenciar un acte que en essència és un insult a les víctimes i les famílies de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Però també és un insult a la majoria de ciutadans i ciutadanes que sabem quant d’important és defensar i protegir els drets humans i mantenir la memòria perquè els episodis més aberrants de la història no es puguin repetir.

Mentrestant, la presidenta Prohens no fa ni un any que és al Consolat i ja ha demostrat que per mantenir-s’hi tot hi val. Fins i tot si això implica manyegar i retorçar l’Estatut d’Autonomia que ella té el deure d’obeir i defensar de manera escrupolosa.

No oblidem que l’Estatut reconeix els drets de justícia i reparació per a les víctimes perquè subjecta l’Administració de la Comunitat Autònoma al compliment de les disposicions dels instruments internacionals de protecció dels drets humans, en particular a la Declaració de Drets Humans. Però també a la Convenció Europea de Drets de l’Home i Llibertats Fonamentals i a la Carta Social Europea.

Segons els postulats de la ultradreta, que avui també són els del PP, la reconciliació s’assoleix amb silenci i desmemòria. Neguen el valor científic i rigorós de la historiografia, que, segons ells, el que fa és descriure una realitat pretèrita fonamentada en les interpretacions «interessades i apassionades» dels historiadors i historiadores.

El dia que aprovàrem la llei que tot just acaba de derogar-se, el Partit Popular ja era contrari a la memòria democràtica, però tot i així va presentar més de cent esmenes en el transcurs de la seva tramitació. Una part molt important foren acceptades i integrades en el text que s’aprovà el 2018.

El meu missatge és clar, Sra. Presidenta, vostè està legitimada per governar, però no per retallar drets fonamentals, i per això confiï que aquesta derogació tendrà una resposta contundent i que el Tribunal Constitucional acabarà suspenent-la ben igual que ha succeït en el cas d’Aragó.

Per últim, don les gràcies a les Entitats de Memòria Democràtica, als docents i als investigadors, als professionals i les famílies de les víctimes que treballen de manera incansable des de fa anys per la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.

Sílvia Tur és exdipudatada per Formentera en el Parlament Balear

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.